21/06/15

Peach Clafoutis – Clafoutis con le pesche – Clafoutis s breskvama



Happy solstice and midsummer! We have reached the longest day in the year and already half of the year passed by. It’s incredible how the time is running and how quick seasons are changing…so we need to stop and slow down a bit and try to enjoy “our” moments. For this special day I have baked this cake that has all sunny coloures, so it is perfect for the celebration. The taste of peaches go so well together with the freshness of mint, so mint tea was the perfect choice to accompany this clafoutis. I have some mint plants growing in the vase on the windowsill, the plants I have planted last year from the branches I’ve brought with me from my mother’s garden. These plants have survived the winter and now are in the bloom. I’ve picked some fresh mint leaves and prepared the mint tea while my kitchen was already full of perfume of peaches and vanilla.





PEACH CLAFOUTIS 

2 eggs
2 tablespoon granulated sugar
1 teaspoon vanilla sugar
pinch of salt
70 ml of fresh cream*
60 gr of flour
butter
3 sliced peaches
powdered vanilla sugar for garnish

Preheat the oven to 200°C
Using the mixer combine eggs, pinch of salt, sugar and vanilla sugar and beat the mixture until well combined, incorporate the cream and the flour.
Place slices of peaches into buttered small remekins or in one baking tray (with the skin on the bottom). Pour the batter on peaches and cover almost totally the sliced fruits. Place the remekins in the oven and bake 30 minutes until golden brown and puffed.
Sprinkle with powdered vanilla sugar and serve until still warm with a cup of lukewarm mint tea.

*I usually buy the smallest package of fresh cream, but it is still the package of 250ml and for this recipe you will need less then a half. What to do with the remaining fresh cream? You can make the butter and the buttermilk! It’s easy to do and perfect for some other recipes.



La ricetta in italiano
CLAFOUTIS CON LE PESCHE 

2 uova
2 cucchiai di zucchero semolato
1 cucchiaino di zucchero vanigliato
un pizzico di sale
70 ml di panna fresca*
60 gr di farina
burro
3 pesche tagliate a spicchi
zucchero vanigliato in polvere per guarnire

Preriscaldare il forno a 200°C
Montare con il mixer le uova, un pizzico di sale, lo zucchero e lo zucchero vanigliato e quando il composto diventerà gonfio aggiungere la panna e la farina e mescolare bene fino ad ottenere un composto omogeneo e liscio.
Imburrare i remekins oppure una pirofila e sul fondo sistemare le pesche con la parte della buccia rivolta verso il basso. Versare il composto sulle pesche e coprirle quasi completamente. Infornare per circa 30 minuti fino a quando il clafoutis diventerà dorato e gonfio.
Spolverare il clafoutis con lo zucchero vanigliato in polvere e servirlo ancora caldo con una tazza di tè alla menta tiepido.

*Solitamente acquisto una confezione più piccolo di panna che trovo nel negozio, però si tratta comunque di 250ml di prodotto e per preparare questa ricotta ne serve meno della metà. Che cosa fare con la rimanente panna? Si può preparare il burro e il latticello! E’ facilissimo prepararli e possono servire per qualche altra ricetta (soprattutto il latticello che non si trova in commercio!)



Recept na Hrvatskom 
CLAFOUTIS S BRESKVAMA 

2 jaja
2 žlice kristal šećera
1 žličice vanilij šećera
prstohvat soli
70 ml svježeg slatkog vrhnja*
60 gr brašna
maslac
3 breskve narezane na kriške
vanilij šećer u prahu za posipanje

Zagrijati pećnicu na 200°C
Miksati jaja, prstohvat soli, šećer i vanilij šećer i kad smjesa postane čvrsta dodati slatko vrhnje i brašno te dobro izmješati da se dobije glatka masa.
Premazati maslacem posudice za pečenje ili jednu veću posudu, na dno poslagati kriške bresaka tako da koža bude okrenuta prema dnu posude. Naliti smjesu preko bresaka tako da in skoro potpuno pokrije. Peći clafoutis 30 minuta dok se ne napuše i ne porumeni.
Posipati po površini clafoutisa vanilij šećer u prahu i poslužiti dok je još topal sa šalicom mlakog čaja od mente.

*Obično kupujem malo pakovanje slatkog vrhnja, ali najmanje pakovanje sadrži ipak 250ml proizvoda, a za ovaj je recept dovoljno manje od polovice. Šta napraviti s ostalim slatkim vrhnjem? Možete pripremiti maslac i mlačenicu! Jednostavno je i mogu vam poslužiti za neke druge recepte (posebno mlaćenica, jer se ne može nabaviti u trgovini).


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