01/05/16

Asparagus frittata in gluten-free crust - Frittata di asparagi in crosta senza glutine - Fritaja sa šparogama u bez glutenskoj kori



My kitchen is not big and my kitchen shelves are full, but so, so full that I’m building skyscrapers with my dishes and pots to optimize the space. Every single piece has its precise position and all is neatly fitted in the shelves. Nothing get lost in my kitchen, there is only small risk to brake some ceramic bowl or glass cover when I need a pot that is not in the very first skyscraper!
Nevertheless I always need some new pots, or dishes, or…and then starts this bizarre game of seduction. Each time I notice an new kitchen attraction, the culinary center of my brain start to pulse and get enchanted by the novelty. And I start to observe it first and start to think about its utility. If it won’t be useful in the kitchen, for sure it will be useful for the photo session, or maybe not…
The clever voice is whispering: “Run away from it, there is no space for it at home, neither in the closed on the balcony!”
And I must obey, because that’s true. If I buy it, something else will have to leave…for the garbage dump.
Each time I look at the shop window and I see my desired kitchen tool waiting for me, I must at least take it in my hands and admire it for a while…waiting for the right moment to…buy it or to leave it to someone else who desire it more then me!




ASPARAGUS FRITTATA IN GLUTEN-FREE CRUST

(for 6 pies 8cm of diameter)
For the crust:
50 gr buckwheat flour
50 gr rise flour
50 gr lard
1 egg
salt

For the frittata:
6 asparagus cut into 5mm long pieces
2 spring onions (with green parts) cut in thin slices
salt, paper
2 tablespoons extra virgin olive oil
some water
some chives
2 eggs

Heat the olive oil and sauté the onion for few minutes on medium heat, then add asparagus, salt and paper and cook for 20 minutes adding some water little by little. Continue cooking until the vegetable become soft and all liquid evaporates. Don't overcook it, asparagus must remain entire. Allow to cool completely.
Meanwhile knead the dough for the crust. Mix all ingredients and work the dough until it become smooth. The dough will be soft, leave it in refrigerator for 10 minutes to thicken a bit.
Preheat the oven to 180°C.
Whisk the eggs with a pinch of salt, some chives cut in tiny pieces (with scissors) and add the sautéd vegetables into the egg mixture.
Roll out the dough on lightly floured work surface (use rise flour) until it is about 3mm thick. Use circular cookie cutter to cut dough rounds. Place them into baking tins and shape them with your fingers to stick well to the baking tins. Pierce the bottom of each dough with the fork. Bake first only the dough for around 10 minutes.
Pour the mixture of eggs and vegetables in each baking tin until the edge of the crust and continue baking for other 20 minutes until the eggs get solidified.




FRITTATA DI ASPARAGI IN CROSTA SENZA GLUTINE

(per 6 tortine diametro 8cm)
Per la crosta:

50 gr di farina di grano saraceno
50 gr di farina di riso
50 gr strutto
1 uovo
sale

Per la frittata:
6 asparagi tagliati a rondelle larghe 5mm
2 cipollotti (anche la parte verde) tagliati a fettine sottili
sale, pepe
2 cucchiai di olio extravergine di oliva
poca acqua
qualche stelo di erba cipollina
2 uova

Scaldare leggermente l’olio, aggiungere i cipollotti e farli soffriggere per qualche minuto a fuoco medio, poi aggiungere gli asparagi, sale e pepe e far cuocere per circa 20 minuti aggiungendo poca acqua di tanto in tanto. Continuare la cottura fino a quando la verdura diventerà morbida e tutto il liquido sarà evaporato. Non cuocere troppo la verdure, gli asparagi devono rimanere interi. Raffreddare completamente la verdura.
Nel frattempo impastare tutti gli ingredienti per la crosta. Lavorare l'impasto fino a quando diventerà liscio. L'impasto risulterà morbido, lasciarlo 10 minuti nel frigorifero per farlo indurire un po'.
Preriscaldare il forno a 180°C.
Sbattere le uova con poco sale, l'erba cipollina tagliata in pezzi minuscoli (con le forbici) e aggiungere nelle uova la verdura saltata.
Stendere l'impasto su una superficie leggermente infarinata (con la farina di riso). La pasta deve essere spessa circa 3mm e intagliare i dischi di pasta con il tagliabiscotti. Sistemare i dischi di pasta negli stampi e facendo una leggere pressione con le dita far aderire leggermente la pasta agli stampi. Bucherellare la pasta sul fondo di ogni stampo con la forchetta. Prima cuocere solo la pasta per circa 10 minuti. Poi versare in ogni stampo il composto di uova con le verdure fino al bordo della crosta e continuare a cuocere per altri 20 minuti fino a quando le uova si saranno rassodate.



FRITAJA SA ŠPAROGAMA U BEZGLUTENSKOJ KORI

(za 6 pita promjera 8cm)
Za koru:

50 gr heljdinog brašna
50 gr rižinog brašna
50 gr svinjske masti
1 jaja
sol

Za fritaju:
6 šparoga narezanih na kolutove velike 5mm
2 mlada luka (i zeleni dio) narezanih na tanke kolutove
sol, papar
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo vode
nekoliko vlasi vlasca
2 jaja

Lagano zagrijati ulje, dodati luk, posoliti i pržiti luk par minuta na laganoj vatri, potom dodati šparoge, sol i papar i dinstati oko 20 minuta postepeno dodavajući vodu. Kuhati dok povrće ne postane mekano i sva tekućina pokuha. Ne treba prekuhati povrće da bi šparoge ostale cijele. Povrće potpuno ohladiti.
U međuvremenu zamijestiti tijesto za koru od svih sastojaka. Mijesiti tijesto dok ne postane glatko. Tijesto će biti mekano, ostaviti ga 10 minuta u hladnjaku da se malo skruti.
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Umutiti jaja s malo soli i s vlascem narezanim na sitne komadiće (narezati škarama) te u sjmesu dodati dinstano povrće.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini (upotrijebiti rižino brašno) da tijesto bude 3mm debelo. Izrezati kolutove od tijesta s rezačem za kekse. Poslagati kolutove tijesta u kalupe za pečenje i lagano ih utisnuti u svaki kalup da bi se tijesto lijepo priljubilo uz stijenke kalupa. Izbušiti vilicom tijesto na dlu svakog kalupa. Najprije peći samo tijesto desetak minuta. Potom uliti u svaki kalup smjesu jaja i povrća do ruba tijesta i nastaviti peći još 20 minuta dok se jaja ne skrute.




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